work, workaholic, writer

Tjekliste til bæredygtige tiltag på din arbejdsplads

Vil du igangsætte bæredygtige tiltag på din arbejdsplads? Savner du inspiration? Så læs med her om inspirationskataloget fra Dansk Initiativ for Etisk Handel og se eksempler på virksomheder der leverer løsningerne. 

DIEH (Dansk Initiativ for Etisk Handel) har udarbejdet et inspirationskatalog, der kan fungere som en tjekliste for bæredygtige tiltag i organisationer og virksomheder. DIEH har medlemmer såsom Novo Nordisk, Lidl og Ikea mfl.  Læs om DIEH her.

Formålet med kataloget er at gøre bæredygtighed konkret internt i virksomheden/på din arbejdsplads. Meget passende hedder kataloget “Orden i eget hus”.

Kataloget er rettet mod de mest oplagte handlinger man kan gøre in house. De fleste tiltag er nogle, der er nemme at føre ud i livet i alle størrelser af virksomheder. Til brug for dig som medarbejder, leder og ejerleder , der ønsker inspiration til konkret bæredygtig handling. 

Se inspirations - kataloget

Gå direkte til inspirationskataloget udfærdiget af DIEH.

Klik her

Jeg er ikke sponsoreret og eksemplerne nedenfor tjener alene som inspiration til din egen handling. For dig og din arbejdsplads/virksomhed kan det være nogle helt andre tiltag eller udbydere af løsninger, der er relevante.

Men hvem kan levere løsningerne?

Læs eksempler på virksomheder her.

Løsningerne er mange og oftest let tilgængelige. For at vise det, finder du her tre eksempler på virksomheder, der kan levere “varen”, der skal til for at føre tiltaget ud i livet. Samtidig fortæller jeg lidt om nogle af de inspirerende ildsjæle bag koncepterne.

Jeg har udvalgt tre forskelligartede forslag fra kataloget, for at vise spredningen i typen af muligheder.

Spar miljøet for CO2 på taxaturen

Indenfor kategorien Transport – rejs ansvarligt, berøres transportvaner. Blandt andet leasing af miljøvenlige biler og bæredygtige hoteller.
Jeg vil fremhæve muligheden for at udskifte ordinære taxature med et alternativ, der har reduceret CO2 forbrug.

Viggo.com

Viggo.com udbyder taxaservice i elbiler.
Deres mission at “levere den mest miljøvenlige kørselsløsning på markedet, uden at gå på kompromis med brugervenlighed og pris”.

Løsningen er (endnu) alene for kørsel i København, men mon ikke konceptet hurtigt får vokseværk.

Desuden tilbyder de ViggoBusiness, hvor man som virksomhedskunde får sit eget overblik over den CO2 udledning i har sparet. Sådan bliver det målbart at se den forskel som tiltaget har gjort. Det synes jeg er ret tjekket og nemt.

Trustpilot rating: 4 ud af 5. Læs her

Kontormøbler med en bæredygtig vinkel

Indenfor kategorien It og kontorinventar, er der mange muligheder for at gøre kontoret mere bæredygtigt og udbuddet bliver bredere og bredere.
Jeg vælger at fremhæve kontorinventar.

HolmrisB8

En virksomhed der både modtager/opkøber og sælger brugte kontormøbler, er Holmris B8.
De profilerer sig på at have alt fra designermøbler til kabelbakker og kan matche behovet hos både den store og lille virksomhed. 

Udover at købe kontorinventar der er miljømærket, er det også en overvejelse værd at købe brugte kontormøbler. Eller sælge/aflevere gamle kontormøbler til en start up virksomhed eller institution, der kan få gavn af dem. På den måde går der ikke brugbare møbler til spilde og skaber unødigt ressourcespild.

Og så har de tilfredse kunder:
Trustpilot rating: 4,9 ud af 5. Læs her.

Bonusinfo: Steffen Max Høegh, der solgte Holmris i 2017, driver i dag en podcast kaldet “bæredygtig Business”. Den er værd at lytte til. Tjek den på din podcast app eller læs mere her.

Gaven til kunden eller oplægsholderen, med et ansvarligt signal

I kategorien Firmagaver og gaver til oplægsholdere, er der også meget at hente. Der bliver hvert år givet mange firmagaver til kunder, medarbejdere og gæstetalere til arrangementer.
Hvorfor ikke gøre gaverne brugbare og bæredygtige? Der findes efterhånden et pænt udbud af bæredygtige gavemuligheder. Nogle miljøbevidste, andre med støtte til sociale formål.

At tænke i bæredygtighed kan give en ekstra dimension til gaven. En god historie om ansvarlighed i de valg der træffes i virksomheden. Se fx:

Nguvu kaffe

Nguvu kaffe og firmagaver. En social impact virksomhed, der ved lokal dyrkning af kaffe og produktion af gavekurve i Afrika, skaber en levevej for udsatte kvinder. For eksempel en oplagt mulighed for julegave til medarbejderne.

Da jeg spurgte Rune til konceptet fortæller han blandt andet i relation til bæredygtig handling i virksomheder: 

“Vi kan gøre en stor forskel ved at tænke ansvarlighed helt ud i yderste led af værdikæden – også når det gælder firmagaver.”

  • For virksomheder kan du se firmagaveløsningen her.
  • For dig som privatperson, kan du nu købe dine kaffebønner i NGUVU via Fresh.Land her og dermed støtte arbejdet og de kenyanske kvindelige kaffebønder.

Rune SandholtEjer og stifter Rune Sandholt lægger ofte historier og billeder op på Linkedin og Facebook, som giver indblik i arbejdet i Kenya. Jeg kan anbefale at følge med. Det er meget inspirerende. Se hans Linkedin profil her.

Kunder, leverandører og investering? 
Det mere strategiske arbejde, der kan ændre verden.

To større emner i kataloget, som jeg vil anbefale at kaste et blik på her, er Indkøb samt Pension og penge. Der ligger mange impact muligheder gemt her. DIEH skriver omkring kunder og leverandører:

“Husk, at der derudover kan være store effekter at hente ved at arbejde mere indgående og strategisk med dine leverandører og kunder i din værdikæde. 

Det gælder både ift. at sikre respekt for arbejdstagerrettigheder og menneskerettigheder samt minimere jeres organisations påvirkning på miljø og klima”.

Jeg folder bl.a. arbejdet med værdikæden, kunder/leverandører og bæredygtige investeringer ud i senere blogindlæg. Læs også mit seneste blogindlæg her, om bæredygtighed og compliance.

Vil du følge med? 

Hvordan får du tiltagene ud over rampen?

Bæredygtige tiltag

Kataloget opfordrer til at starte med de mest lavthængende frugter og samtidig udarbejde en intern klimapolitik.
Mit uddybende forslag er at udvælge tre initiativer, som vil skabe størst værdi i forhold til den arbejdsindsats der skal lægges i det. Nogle tiltag er hurtige snuptag, mens andre er længere træk, der kræver mere end blot en beslutning. 

Kataloget henviser samtidig til at den største succes skabes ved involvering af medarbejderne. Det er jeg helt enig i. Det giver ejerskab til løsningerne der vælges. Der kan for eksempel,

  • Udarbejdes en handlingsplan i samråd mellem ledergruppen og udvalgte medarbejderrepræsentanter, der efterfølgende kan være med til implementeringen.
  • Bede hver enkelt leder sammen med sit team, udfærdige tre handlingspunkter der giver mening for dem/deres afdeling eller kontor.

Kataloget/tjeklisten er meget ligetil og uden at drøfte måling og rapportering (hvilket er en helt anden historie). Bare handling, værdi og sund fornuft.

Betyder det noget? Helt bestemt. Har du arrangementer, møder, transport udgifter, firmapensionsordning mv. kan du gøre en stor forskel.

Udover den primære gevinst ved hver enkelt handling, har de fleste initiativer en anden positiv afledt effekt. Fx ønonomisk besparelse, brandingværdi, minimering af miljørisici, optimering af ressourceforbrug, social ansvarlighed mm.

Du kan gøre en forskel! 

Vil du sprede inspirationen?
Så del indlægget her og idekataloget med en kollega eller/og din leder.

Eller smid en kommentar om det seneste bæredygtige tiltag, der er gjort i din virksomhed/på dit arbejde, til glæde for alle læsere.

God fornøjelse og tak for at du læser med 🙂

Mange hilsner, Mia

Hvad skriver jeg om?

Følg med i min blog hvis du vil høre om bæredygtig business, finans og hverdag. Jeg folder løbende emner ud omkring bæredygtighed i praksis, trends og tips til handling for alle. Med et fokus der er jordnært og så konkret som muligt.

Sustaingeek_thisisme
Mia Engebretsen
Vil du følge med?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev!

Når du er tilmeldt mit nyhedsbrev vil du modtage nyheder og indlæg om bæredygtig hverdag, finans og meget mere! Vi ses i din indbakke.

Invalid email address
Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.